ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ
Όσο ο κόσμος η αλλάζει -και η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο γι” αυτό- νέες φοβίες αναδύονται στα μυαλά των ανθρώπων. Η τελευταία τεχνολογική φοβία αφορά το να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο και αποκαλείται στα αγγλικά «Nomophobia» («No mobile phone phobia»). «Συμπτώματα» της νέας φοβίας είναι το να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να φοβάται αδιάκοπα μήπως χάσει το σήμα και δε μπορεί να μιλήσει ή τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία του. Αν κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, τότε μάλλον πάσχετε κι εσείς από την καινούρια τεχνολογική «φοβία», όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τη βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, το 66% που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερα από ένα κινητά και λόγω αυτού του φόβου.
Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.
Ως ανησυχητικά σημάδια, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να θεωρούνται τα εξής:
- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.
- Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
- Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.
- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.
Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.
Η μελέτη έδειξε πως οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.
Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω», συνεπώς -και σε αυτή την περίπτωση- δεν μπορεί παρά να ισχύει το ρητό «παν μέτρον άριστον».
ekdosi.com - έκδοση ...
. . . γ ι α έ ξ ( ύ π ν ο υ ς ) ( γ ) λ ύ ( φ ) τ ε ς
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ... ΠΗΓΗ!!!
ΤΟ ekdosi.com ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ/ΤΩΝ LINK. ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.
Το ekdosi.com είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου