Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Επιβίωση με πατατοφλουδοκεφτέδες, φλούδες από μήλα και άλλες τραγικές συνταγές της πείνας…





Την περίοδο της Κατοχής οι Αθηναίοι δεν έβρισκαν τρόφιμα στην αγορά για να μπορέσουν να φάνε. Οι μαυραγορίτες ήλεγχαν την κίνηση και κύριος σκοπός τους ήταν η αισχροκέρδεια. Οι Αθηναίοι ακόμη και να έβρισκαν μερικά φαγώσιμα ήταν, συνήθως, τόσο ακριβά που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Οι μισθοί δεν είχαν καμία αξία και προσπαθούσαν να επιβιώσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.
Οι εφημερίδες της εποχής προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του κόσμου και δημοσίευαν στις σελίδες τους οδηγίες για τη «μαγειρική των περιστάσεων». Έτσι μαζεύτηκαν οι "συνταγές της πείνας" και έγιναν βιβλίο. Μέρος αυτής της έρευνας για να γίνει το βιβλίο παραθέτουμε πιο κάτω.
Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικές συνταγές για το πώς μπορεί κάποιος να τραφεί με τα ελάχιστα.
Πατατοφλουδοκεφτέδες
Μην το πάρετε για παραδοξολογία. Πρόκειται για φαγητό δοκιμασμένο και νοστιμότατο. Βράζετε τις πατάτες αφού τις πλύνετε καλά. Έπειτα τις ξεφλουδίζετε. Τι κάνετε τις φλούδες; Τις πετάτε. Πετάτε δηλαδή το πιο θρεπτικό και το πιο υγιεινό μέρος της πατάτας, αφού  είναι πια γνωστό πως κάθε λαχανικό και φρούτο στο φλοιό του και γενικά προς τα εξωτερικά του στρώματα περιέχει τις διάφορες πολύτιμες βιταμίνες.  Παίρνετε, λοιπόν, αυτές τις φλούδες και τις περνάτε από  τη μηχανή του κρέατος. Προσθέτετε μπόλικο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή περασμένο και αυτό από τη μηχανή, λιγάκι δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ζυμώνετε και τηγανίζετε. Θα απορήσετε για το αποτέλεσμα. Αν δεν πρόκειται να βράσετε τις πατάτες, αλλά να τις μαγειρέψτε αλλιώς όποτε θα τις παστρέψτε πριν τις βράσετε, πάλι μπορείτε να κάνετε τους κεφτέδες σας, βράζοντας τις φλούδες που θα είναι ακόμα πιο νόστιμες γιατί θα έχουν επάνω και λίγη πατάτα.
Ρόφημα και γλύκυσμα από φλούδες μήλων
Ρόφημα όχι από μήλα αλλά από τις φλούδες τους. Αφού τις πλύνετε καλά, τις αφήνετε να μουσκέψουν μέσα σε ανάλογο νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί τις βράζετε με το ίδιο νερό όπου μούσκεψαν, σουρώνετε και σερβίρετε. Δεν χρειάζεται καμιά γλυκαντική ουσία. Είναι ρόφημα εξαιρετικά εύγευστο.
Οι φλούδες των μήλων γίνονται και εξαιρετικό γλύκισμα ιδίως για τα παιδιά. Περάστε τις από τη μηχανή του κρέατος με λίγες σταφίδες και πέντε έξι σύκα. Βάζετε τον πολτό στη φωτιά με λίγο νερό (ανάλογα με την ποσότητα) και βράζετε ώσπου να δέσει. Αν σερβίρετε με δύο τρία μυγδαλάκια, τα παιδιά θα ενθουσιαστούν. Μπορείτε όμως να δέσετε τον πολτό περισσότερο και να έχετε έτσι μια καλή μαρμελάδα.
Δεν υπάρχει ζάχαρη; Πως θα κάνουμε γλυκό;
Τόσα φρούτα στην αγορά και σχετικώς φθηνά και αδύνατο να γίνουν κομπόστα, αφού δεν υπάρχει στο σπίτι ζάχαρη. Τα κορόμηλα άφθονα, μένουν αχρησιμοποίητα. Τι θα μπορούσε να γίνει; Ιδού σε τι κατέληξε η εφευρετικότητα  των περιστάσεων. Σύκα ξερά πουλιούνται άφθονα και φθηνά. Να πούμε την αλήθεια έτσι δεν τρώγονται αυτά τα φθηνά σύκα. Είναι σκληρά, έπειτα αμφιβόλου καθαριότητος καθώς πωλούνται χύμα. Γίνονται όμως περίφημη κομπόστα ή και μαρμελάδα ακόμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αλλά και κάτι περισσότερο. Μπορούν να μας δώσουν τη ζάχαρη που χρειάζεται για άλλες κομπόστες. Αν βράσουμε δηλαδή κάμποση ώρα μιαν οκά σύκα με μιαν οκά νερό, έπειτα αφαιρέσουμε τα σύκα και μέσα στο ζουμί τους βράσουμε κορόμηλα π.χ. να μια πολύ γευστική κομπόστα.
Τι θα γίνουν τα σύκα που μένουν; Είναι αρκετά γλυκά και μετά το βράσιμο, ώστε να φαγωθούν και έτσι.
Μην πετάτε τα κουκούτσια
Η δύσκολη εποχή που περνάμε μας κάνει όλο και πιο εφευρετικές. Μια φορά βράζαμε απλώς τα ξερά δαμάσκηνα με λίγη ζάχαρη και φυσικά, πετούσαμε τα κουκούτσια. Σήμερα, που πρέπει να κάνουμε οικονομία σε όλα, ας δοκιμάσουμε καινούργιους τρόπους και για τα δαμάσκηνα. Εν πρώτοις, αντί να βράσετε αμέσως, βάλτε τα να μουσκέψουν από βραδύς στο νερό που πρόκειται να βράσουν. Την άλλη μέρα, σε πέντε λεπτά, θα είναι έτοιμη η κομπόστα σας. Δεύτερον βγάλτε τους τα κουκούτσια, σπάστε τα και προσθέστε στην κομπόστα τα μυγδαλάκια τους κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Προσθέστε και μια δυο χούφτες σταφίδα (ανάλογα με την ποσότητα των δαμάσκηνων) ή λίγα σύκα. Βράστε τα όλα μαζί και έχετε το περίφημο γλύκυσμα, που αν μάλιστα δέσετε με λίγο κονφλάουρ, μπορείτε να το παρουσιάσετε φορμαρισμένο.
Ελάχιστο αλεύρι και πρόχειρα μπισκότα
Για όσες νοικοκυρές έχουν φυλάξει λίγο αλεύρι δίνουμε την απλή συνταγή για πρόχειρα μπισκότα.
Μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι, ένα ποτήρι του κρασιού ξίδι, ένα ποτήρι του κρασιού ξίδι, ένα ποτήρι του κρασιού νερό στο οποίο έχουμε βράσει τέσσερα σύκα. Θα βράσετε όμως τα σύκα μέσα σε περισσότερο νερό, δύο μεγάλα ποτήρια περίπου, ώσπου να απομείνει ένα ποτήρι του κρασιού. Θα προσθέσετε ακόμη ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη στο χυμό ενός λεμονιού, επίσης ξυσμένη φλούδα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού καθώς και λίγη τριμμένη κανέλλα και τέλος όσο αλεύρι σηκώσει. Ανακατεύετε καλά, ζυμώνετε λίγο και με το πλαστήρι, ανοίγετε χοντρό φύλλο. Κόβετε τα μπισκοτάκια με ένα ποτήρι του κρασιού, βάζετε από μία σταφίδα επάνω σε κάθε μπισκότο, τοποθετείτε σε λαδωμένη λαμαρίνα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Οι εφημερίδες την εποχή της Κατοχής ήταν γεμάτες με ειδήσεις από την κεντρική αγορά. Φουφούδες είχαν στηθεί στους δρόμους και πουλούσαν ζωμούς από κρέας, χωρίς να διευκρινίζεται για τι κρέας μαγείρευαν. Οι μεταφορές γίνονταν με αυτοσχέδια καροτσάκια. Τα παπούτσια έλιωναν και άρχισαν οι Αθηναίοι να σκαλίζουν ξύλα και να τα φοράνε. Τότε εμφανίστηκαν λοιπόν στην Αθήνα τα τσόκαρα. Τα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη πουλούσαν και σπιτικά γλυκά.
Και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.
Θα επανέλθουμε…


της Ελένης Νικολαϊδου







ekdosi.com - έκδοση ...

. . . γ ι α έ ξ ( ύ π ν ο υ ς ) ( γ ) λ ύ ( φ ) τ ε ς

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ... ΠΗΓΗ!!! 

ΤΟ ekdosi.com ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ/ΤΩΝ LINK. ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.  
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή... 



ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το ekdosi.com είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ekdosi.com - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...