Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πώς διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα


Πόσες φορές έχουμε ανοίξει το ψυγείο ή την τροφοθήκη κι έχουμε βρει «μαραμένα» τρόφιμα ή στο όριο της αλλοίωσης; Ακόμα και με προσεκτική διαδικασία πολλά τρόφιμα, φρούτα ή και φαγητά, από τα λεγόμενα ευπαθή, δεν διατηρούνται όσο τα θέλουμε για να τα καταναλώσουμε. Μικρές συμβουλές για να τα «ζωντανέψετε» και να τα διατηρήσετε περισσότερο, ώστε να μην τα πετάτε χωρίς λόγο και ξοδεύετε άδικα τα χρήματά σας.
Σαλάτες
Σύνηθες φαινόμενο να περισσεύει σαλάτα, να μην την πετάμε και να την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μετά από λίγες ώρες, βέβαια, θα μαραθεί, απ’ όποια υλικά κι αν είναι φτιαγμένη. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τη «ζωντανέψουμε»: α) Ρίχνουμε τη σαλάτα σε μια λεκάνη με πολύ νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι και την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.  β) Την ρίχνουμε  πρώτα για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό και μετά σε παγωμένο νερό. γ) Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σαλάτα για περισσότερο από μία μέρα βάζουμε μία στρώση χαρτί κουζίνας στο σκεύος, πριν το γεμίσουμε, ώστε να τραβά την υγρασία.
Μπαχαρικά
Σε αντίθεση μ’ αυτούς που προτιμούν τα μπαχαρικά σε σκιερά μέρη, ο πιο κατάλληλος χώρος για την αποθήκευσή τους είναι το ψυγείο. Ετσι διατηρούν τη δυνατή γεύση τους.
Μπανάνες
Για να μην «μαυρίζουν» λίγες μέρες μετά την αγορά τους τυλίξτε τις σε εφημερίδα (την καθεμιά ξεχωριστά) και βάλτε τις στο ψυγείο, κατά προτίμηση στο συρτάρι συντήρησης.
Πώς διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμαΠατάτες
Αν τις καθαρίσουμε και περάσει ώρα μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό θα μαυρίσουν. Τις ρίχνουμε σ’ ένα μπολ με νερό και λίγο γάλα ή μία φέτα ψωμί, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Μπισκότα-Φρυγανιές
Αντί να εμπιστευόμαστε τις κανονικές τους συσκευασίες, οι οποίες όταν ανοιχτούν τα αφήνουν εκτεθειμένα στον αέρα και χάνουν την τραγανή τους υφή, τα φυλάμε σε ένα κουτί μαζί με δύο κύβους ζάχαρη.
Κρασί
Ακόμα κι αν κλείσουμε καλά το μισογεμάτο μπουκάλι του εμφιαλωμένου κρασιού με φελλό, αυτό θα αρχίσει να χάνει τη γεύση του. Το διατηρούμε καλύτερα σε παγοθήκες στην κατάψυξη.
Γλυκά
Θα διατηρούνται μαλακά αν βάζετε μία φέτα άσπρο ψωμί, στο σκεύος στο οποίο τα φυλάτε. Η υγρασία του ψωμιού θα τα εμποδίσει να ξεραθούν.
Τυρί
Αν έχει ξεραθεί το τυρί, πάρτε ένα καθαρό λευκό πανί, βουτήξτε το σε λίγο ξύδι, στύψτε το καλά και τυλίξτε το τυρί για λίγες ώρες. Στα λευκά τυριά που διατηρούνται σε άρμη δοκιμάστε να αποθηκεύετε το τυρί βάζοντάς το στο ψυγείο… ανάποδα.
Σταφύλια
Διατηρούνται περισσότερο καιρό φρέσκα αν βάλετε την άκρη από το τσαμπί σε λίγο νερό.
Πώς διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμαΜαγιονέζα
Μπορούμε να της δώσουμε την αρχική της μορφή με το να τη ζεστάνουμε σ’ ένα μπεν μαρί. Σ’ ένα μπολ βάζουμε μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Στην συνέχεια, προσθέτουμε προοδευτικά την μαγιονέζα η οποία έχει αρχίσει να κόβει και χτυπάμε το μείγμα για να πήξει.
Ελαιόλαδο
Διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο αν τοποθετήσουμε μέσα στο μπουκάλι ένα κομμάτι ζάχαρη.
Αχνη
 Συνήθως σχηματίζει μικρά σβωλάκια, αλλά βρίσκει την αρχική της όψη αν βάλουμε για λίγες ώρες ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί στο πακέτο.
Κρεμμύδια
Για να διατηρήσετε ένα κρεμμύδι το οποίο έχει κοπεί, αλείψτε το κομμένο κομμάτι με βούτυρο και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο. Θα διατηρηθεί μερικές ημέρες στο ψυγείο, χωρίς να αφήνει μυρωδιά.
Ψωμί
Βάζετε λίγο σέλινο στην σακούλα στην οποία φυλάτε το ψωμί. Θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό φρέσκο.
Μαρμελάδες: Για να διατηρηθούν βρέξτε τα γυάλινα βάζα στα οποία θα τις τοποθετήσετε με λικέρ.
Λεμόνια
Για να ενυδατωθούν και να προσφέρουν περισσότερο χυμό βουτήξτε τα γιαλίγες ώρες στο νερό.











ekdosi.com - έκδοση ...

. . . γ ι α έ ξ ( ύ π ν ο υ ς ) ( γ ) λ ύ ( φ ) τ ε ς

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ... ΠΗΓΗ!!! 

ΤΟ ekdosi.com ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ/ΤΩΝ LINK. ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.  
http://www.flowmagazine.gr/article/view/pws_diathroume_ta_eupathi_trofima/category/quality_of_life Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή... 

ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το ekdosi.com είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ekdosi.com - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...