Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί στη γάστρα. ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝΕ...

... ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ... ΠΙΑΣΤΗΝΕ.
Μην διστάζετε... δοκιμάστε το 
και δεν θα θέλετε αγοραστό, ποτέ πιά.... 
είναι ανάλαφρο, είναι ευωδιαστό, 
είναι υγιεινό και πεντανόστιμο...!!!
Υλικά:


350 γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί ζυμωτό
200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά (9 γρ)
2 κουταλάκια αλάτι
Ένα κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό όσο πάρει


Ετοιμάζουμε το προζύμι:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 150 γρ από το κίτρινο αλεύρι, 
το ανακατεύουμε με την μαγιά 
και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό περίπου, 
μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα 
και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, 
μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει 
και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα αλεύρια, 
το αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το προζύμι και αρχίζουμε το ζύμωμα, 
ρίχνοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό 
(περίπου ένα φλυτζάνι θα χρειαστεί), 
μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο 
και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να απορροφηθεί όλο. 
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα...
Δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο ζυμάρι, 
αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο 
και το τοποθετούμε στη γάστρα, 
την οποία έχουμε αλείψει εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της 
και την τοποθετούμε στο φούρνο, 
στους 50 βαθμούς, για 1 ώρα, 
μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι.
Τότε αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς 
και ψήνουμε, με κλειστή τη γάστρα, για 1 ώρα περίπου.
Ελέγχουμε ότι έχει πάρει χρώμα
και το αποσύρουμε από το φούρνο.
Το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε καθαρή πετσέτα, 
το τυλίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μοσχοβόλησε το σπίτι!!!

Αυτή τη φορά το έφτιαξα σκέτο, χωρίς μυρωδικά... γίνεται όμως ακόμη πιο νόστιμο αν προσθέσετε κόλιαντρο, ρίγανη ή θυμάρι, δεντρολίβανο ή γλυκάνισο, ακόμα και ελιές ή τριμμένο τυρί!






























ekdosi.com - έκδοση ...

. . . γ ι α έ ξ ( ύ π ν ο υ ς ) ( γ ) λ ύ ( φ ) τ ε ς

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ... ΠΗΓΗ!!! 

ΤΟ ekdosi.com ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ/ΤΩΝ LINK. ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.  
http://bettyscuisine.blogspot.gr/
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή... 

ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το ekdosi.com είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ekdosi.com - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...