Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ το σύνδρομο “boreout”???

Φεύγει το ενδιαφέρον για τη δουλειά… έρχεται το σύνδρομο “boreout”!


Φεύγει το ενδιαφέρον για τη δουλειά… έρχεται το σύνδρομο “boreout”!


Λίγο η ρουτίνα, κάτι τα πολλά χρόνια στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, ίσως το ξυπνητήρι που χτυπάει κάθε πρωί… και το ενδιαφέρον για τη δουλειά μπορεί να χαθεί! Πρόκειται για το νέο σύνδρομο της εργασίας του 21ου αι., που φέρει το όνομα “boreout”, και εντοπίζεται όλο και εντονότερα σε εταιρίες ανά τον κόσμο. Αν ξυπνάτε και σκέφτεστε το πώς θα περάσει η ημέρα στη δουλειά… τότε έχετε «χτυπηθεί» από το boreout! Δεν είναι θέμα «τεμπελιάς» ενός εργαζόμενου, αλλά ζήτημα «ανίας», δηλαδή έλλειψης κινήτρων και ενδιαφέροντος εν ώρα δουλειάς… Υπάρχει διαφορά!
Το boreout δεν κάνει «διακρίσεις!
Το νέο σύνδρομο δεν βλέπει ως «θύματά» του μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους προϊστάμενους ή τα ανώτερα στελέχη. Παρόλα αυτά, παρουσιάζεται περισσότερο στους υπαλλήλους, αφού δεν βρίσκονται σε τόσο υπεύθυνες θέσεις! Αντίθετα, τα ανώτερα στελέχη κινδυνεύουν περισσότερο από το burnout, δηλαδή την εξάντληση στο χώρο εργασίας, λόγω των ευθυνών. Αντίθετα, πολλοί εργαζόμενοι σε χαμηλές θέσεις καταλήγουν στην τεμπελιά, όχι λόγω χαρακτήρα, αλλά λόγω έλλειψης στόχων…
Ποια είναι τα συμπτώματα του boreout
Πολλοί το μπερδεύουν με μια καθημερινότητα γεμάτη ρουτίνα, νομίζοντας ότι το boreout είναι εντελώς ακίνδυνο. Λάθος! Το νέο σύνδρομο στιγματίζεται από διαρκή ανία στο χώρο εργασίας και μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο προς την κούραση, τη ψυχική κατάπτωση, την εσωστρέφεια και το θυμό… Αποτέλεσμα αυτών δεν είναι άλλο από την εμφάνιση  συναισθηματικού στρες, το οποίο πολλές φορές κατευθύνει τις επιλογές της ζωής μας!
Φεύγει το ενδιαφέρον για τη δουλειά… έρχεται το σύνδρομο “boreout”! Κούραση: Τα «θύματα» του συνδρόμου πάσχουν από εξάντληση και αδιαφορία. Έχουν έλλειψη ενέργειας, γεγονός που τους οδηγεί προς την τεμπελιά. Προσοχή όμως! Η τεμπελιά δεν είναι η αιτία του boreout… αλλά το αποτέλεσμά του. Για παράδειγμα, η μόνη τους επιθυμία είναι να αποκοιμούνται μπροστά στην τηλεόραση.
Θυμός: Οι άνθρωποι γίνονται οξύθυμοι, καθώς μεταφέρουν στο σπίτι τη δυσαρέσκεια από την εργασία. Δεν χαμογελάνε και αντιδρούν ακόμα και στο παραμικρό. Γενικότερα υποφέρουν από μια μοχθηρή συμπεριφορά (προς τους άλλους), χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Νωθρότητα: Τα «προσβεβλημένα» άτομα δεν έχουν όρεξη να κάνουν τίποτα. Μετά από την εργασία ή κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δεν βοηθούν τον εαυτό τους, ώστε να νιώσουν καλύτερα. Ειδικότερα, δεν προσπαθούν να ισορροπήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με αυτόν της δουλειάς, π.χ. με τη συμμετοχή σε ένα χόμπι.
Εσωστρέφεια : Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από το boreout γίνονται εσωστρεφείς και αποκλείουν τους εαυτούς τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι φυλακισμένοι μέσα στη μιζέρια της δουλειάς τους, ειδικά όταν οι φίλοι ή η οικογένεια τους ρωτάει: «Πώς πήγε η δουλειά σήμερα».
Οι αποδείξεις του συνδρόμου:
  • Αν σερφάρετε υπερβολικά στο ίντερνετ εν ώρα εργασίας. Πολλοί αναγκάζονται να αλλάξουν τα sites που παρακολουθούν, όταν βλέπουν τους συναδέλφους τους.
  • Αν προσποιήστε ότι έχετε πολύωρη δουλειά, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
  • Αν διακόπτετε ή αναβάλλετε διαρκώς μια επαγγελματική υποχρέωση.
  • Αν παίρνετε δουλειά για το σπίτι και στο τέλος δεν εργάζεστε καθόλου.
  • Αν δεν μπορείτε να εργαστείτε αμέσως, όσο και αν αναγκάζετε τον εαυτό σας.
  • Αν κάνετε επίτηδες θόρυβο με το υλικό εργασίας σας, ώστε να φαίνεστε απασχολημένος.
Φεύγει το ενδιαφέρον για τη δουλειά… έρχεται το σύνδρομο “boreout”! Πως μπορεί να το ξεπεράσει κανείς!
Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι περισσότεροι δεν τολμούν να μιλήσουν για την απουσία ενδιαφέροντος στο επάγγελμά τους, καθώς φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι. Παρόλα αυτά, το boreout θα σας οδηγήσει στην απογοήτευση και τη συναισθηματική καταπίεση για αρκετό καιρό… Ωστόσο υπάρχουν συνειδητές ή μη τεχνικές που μπορούν να μας δείξουν το δρόμο προς την ευτυχία:
Πείτε «όχι» στο σύνδρομο boreout:
Αντίδοτο στο boreout είναι η ευτυχισμένη εργασία με νόημα, χρόνο και χρήμα, δηλαδή ο δρόμος προς την ατομική ανάπτυξη και την αύξηση του «ποιοτικού μισθού», ώστε η εργασία να αποκτά διαφορετικό νόημα. Βέβαια, όταν αναφέρουμε τον τελευταίο δεν εννοούμε αποκλειστικά τη χρηματική σημασία αλλά την έννοια της ανταπόδοσης. Παράλληλα:
- Ψάξτε για μια νέα θέση εργασίας που να σας προσφέρει ικανοποίηση, διασκέδαση και να σας ενεργοποιεί!
- Προσπαθήστε να βρείτε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο.
Φεύγει το ενδιαφέρον για τη δουλειά… έρχεται το σύνδρομο “boreout”! - Μη βάζετε μόνο το εισόδημα ως ύψιστη προτεραιότητα. Με άλλα λόγια απομακρυνθείτε από ένα επάγγελμα που δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά, ακόμα και αν διαθέτει καλή αμοιβή.
- Αν αποφασίσετε να μείνετε στη δουλειά, προσπαθήστε να βγείτε από αυτήν την κατάσταση. Μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε μια παράλληλη εργασία μερικής απασχόλησης ή στην περαιτέρω εκπαίδευση πάνω σε ένα αντικείμενο.
- Αν η σχέση με το αφεντικό σας είναι καλή, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του και να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να επανέλθει το ενδιαφέρον σας στη δουλειά.










ekdosi.com - έκδοση ...

. . . γ ι α έ ξ ( ύ π ν ο υ ς ) ( γ ) λ ύ ( φ ) τ ε ς

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ... ΠΗΓΗ!!! 

ΤΟ ekdosi.com ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ/ΤΩΝ LINK. ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.  
http://www.flowmagazine.gr/article/view/feugei_to_endiaferon_gia_th_douleia_erxetai_to_syndromo_boreout/category/personal_development Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή... 

ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ...
Το ekdosi.com είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στους επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των επισκεπτών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ekdosi.com - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση... παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή...